Prečo Wordpress Áno a prečo Nie?

Prečo Wordpress Áno a prečo Nie?

Kategória: 

Všetko má svoje pre a proti. Wordpress nie je výnimka a ostáva stále najpopulárnejším systémom vo svete internetu. Prečo nerobíme webstránky na Wordpresse, a prečo sme si vybrali Drupal ako náš hlavný nástroj? V nasledujúcom článku sa pokúsim odpovedať na najčastejšie otázky ohľadom Wordpressu. 

Prečo Wordpress Áno?

Jednoduchý na naučenie

Ak ste samouk, a chcete sa naučiť robiť s Wordpressom, jeho krivka učenia je veľmi ostrá. Do niekoľkých dní budete poznať prakticky celý systém, a čo poznať nebudete, to ľahko dohľadáte. Na väčšinu problémov je dostupný celý repozitár modulov, a kde nepomôžu moduly, tam pomôže ochotná komunita na oficiálnych fórach.

Ak ste vývojár, naučíť sa s Wordpressom vyžaduje minimálne znalosti programovania, na druhú stranu vám nepomôže s ničím navyše - nerátajte s nejakým automatickým výpisom postov alebo tvorbou taxonómií, na všetko má síce funkcie, ale finálne výpisy budete musieť riešiť sám a ručne.

Veľký počet vývojárov

Veľká konkurencia v obore tlačí ceny vývoja nadol a v prípade nespokojnosti s aktuálnym vývojárom vášho webu môžete veľmi ľahko nájsť niekoho iného, kto sa o vývoj postará. Iné systémy ani zďaleka nemajú tak dobré pokrytie čo sa týka ľudských zdrojov. Nájsť dobrého vývojára na Prestashop, Joomlu, či Symfony alebo Laravel je niekedy ako hľadať ihlu v kope sena, nehovoriac o finančných nákladoch, ktoré zvyknú bývať podstatne vyššie.

Obrovské množstvo tém

Wordpress ponúka mnoho platených tém, ale aj tém zdarma. Realita je taká, že témy zdarma sú zvyčajne neudržiavané a zle sa s nimi robí, nedajú sa dobre upravovať, alebo nemajú podporu pre funkcionality, ktoré požadujete (napríklad viacjazyčnosť). Platené témy nestoja veľa a dá sa s nimi celkom pekne vyhrať. Tvorca témy zvyčajne ponúka aj podporu v lehote jedného roka a ak nastane problém, často vie pomôcť.

Obrovské množstvo modulov

Na väčšinu problémov už niekto narazil. A ak bol aj trochu zručný a mal chuť, spravil modul pre všetkých. Wordpress sa pýši obrovským množstvom modulov. Väčšina modulov je zdarma, iné obsahujú len niektoré platené funkcionality a zvyšok sú čisto platené moduly. Táto politika je ale problémová, nakoľko sa môže aj bežný prezentačný web predražiť kvôli modulom - napríklad ak chce človek viacjazyčný web sídliaci na viacerých doménach, má možnosť vybrať si z viacerých platených modulov. Tie lacnejšie stoja sto eur, kvalitnejšie aj dvestopäťdesiat. K tejto sume treba ešte prirátať čas strávený vašim vývojárom webstránky a raz-dva sa môže jedna nová funkcionalita vyšplhať na slušný balík.

Popularita systému je priamo zodpovedná za biznis, ktorý sa na platforme deje. Tak, ako je najväčší počet vytvorených platených tém práve pre wordpress, pri počte modulov tomu nie je inak. Platené moduly ale ponúkajú výhodu supportu od tvorcu a častejšie aktualizácie. Je takmer zárukou, že platený modul vám bude fungovať na najnovšej verzii Wordpressu.

Prečo Wordpress Nie?

Pre väčšie stránky je pomalý

Toto tvrdenie je veľmi odvážne, ale bohužiaľ je to tak. Čistý a dobre optimalizovaný Wordpress je rýchly, skutočne veľmi rýchly. Bohužiaľ kód Wordpressu neráta s optimalizáciou. Priveľmi veľa modulov dokáže drasticky spomaliť načítanie vášho webu. Wordpress nepredpokladá ani priveľmi veľa článkov, či produktov v e-shope. Ak sa dostanete na stovky podstránok, pocítite spomalenie. Aké je ale riešenie? Najčastejšie cachovanie systému (ukladanie do dočasnej pamäti serveru). Modulov na cachovanie systému je kopec, jedná sa ale len o zakrytie reálneho problému pomalosti systému, nie riešenie.

Niekedy sa sám pokazí

Asi najčastejší problém s Wordpressom je, že po aktualizácií, ktoré natívne prebiehajú automaticky sa rozpadne téma, web začne písať chyby alebo hodí WSOD (White Screen of Death - Bielu smrť, kedy sa webstránka vôbec nenačíta a nevypíše ani žiadnu chybu). Zvyčajne nejde o problém samotného Wordpressu, ako skôr o niektorý z modulov, ktorý po aktualizácií jadra používa funkcie, ktoré sa vo Wordpresse prestali nachádzať. Laik zvyčajne len ťažko prichádza na problém, a musí si zavolať na pomoc špecialistu. Ten však stojí ďalšie výdavky, ako aj ušlý zisk z web stránky, kým dôjde k oprave.

Je terčom pre útoky hackerov

Jeho vysoká popularita znamená, že je najčastejším terčom hackerských útokov. Pýtate sa, čo by mohol taký hacker chcieť od vášho e-shopu, či prezentačnej web stránky s rodinnou firmou? Výpočtový výkon a reklamy. Zvyčajne si to nevšimnete hneď a po nejakej dobe vám niekto zavolá, že sa nevie na web dostať, dlho ho načítava, alebo presmerováva na divné stránky s rôznymi reklamami či hazardným obsahom.

V takom prípade treba mať po ruke zálohu, nahodiť web zo zálohy a prísť na problém, ktorý nastal. Najčastejšie ide o zanedbané aktualizácie, či nainštalovaný modul s nízkou bezpečnosťou.

Platené moduly

To, že má veľa rôznych platených modulov je vlastne plus pre Wordpress. Tým, že je dobrou platformou pre biznis tvorcov modulov či tém sa zvyšuje jeho popularita a v konečnom dôsledku aj kvalita stránok. Na druhú stranu platené moduly musí niekto zaplatiť, a to navyšuje budget na tvorbu webu.

Slabý codebase modulov a tém

Alebo skôr takmer žiadny. Niekoľko modulov pre Wordpress sme napísali aj my. Schvaľovací proces je takmer neexistujúci a dostať sa na oficiálny shop je veľmi ľahké. Tým, že Wordpress je open-source vrátane jeho súčastí, si môže ktokoľvek stiahnuť moduly, ktoré používate, prezrieť ich kód a nájsť možnosti vstupu do systému. Najpopulárnejšie moduly tým pádom často čelia kritike a úpravám od komunity, aby boli bezpečnejšie. Tie menej populárne nemajú také šťastie a nechať sa zlákať na ľahkú vychytávku na web je jednoduché.

Aby sme ale nekrivdili len Wordpressu, všetky open-source systémy trpia rovnakými neduhmi. Pri Wordpresse skôr ide o počet a rozdielnosť modulov na tú istú funkcionalitu. Niekedy sú ich tisíce, čo ponúkajú to isté a to nie je možné odkontrolovať. Kód v moduloch je často už od pohľadu písaný „na kolene“ a je problém sa v ňom orientovať. Zručnejší programátor, či skôr hacker vie napísať bota, ktorý skenuje weby a hľadá stopy po danom module, v ktorom našiel bezpečnostnú dieru a môže web napadnúť.

Nekompatibilita modulov

Často sa stáva, že jeden modul prepíše tú istú vec, čo už deklaroval iný modul. Napríklad rôzne metatagy, SEO funkcionality alebo banality ako je názov stránky či favicon. Tu neplatí, že modul, ktorý ste nainštaloval ako posledný vyhráva. Priamo v module je totižto deklarovaná priorita resp. poradie, v akom má prebehnúť daný kód. Ak je tam vyššie číslo, kód prebehne ako posledný a prepíše všetko, čo iný modul deklaroval pred ním. Vy, ako tvorca potom hľadáte, kde nastavím to či ono a zistíte, že sa tá istá vec dá nastaviť vo viacerých moduloch ale má efekt len v jednom. V tom horšom prípade dochádza k duplicitnému výpisu tých istých vecí na webe.

Všetko ukladá do jednej tabulky v databáze

To nie je úplne pravda, ale väčšina modulov slepo ukladá svoje údaje do tabuľky post_meta, ktorá neskôr obsahuje tisíce, či stotisíce riadkov. To sa zle optimalizuje, cachuje a dopyty preto pri väčších weboch trvajú priveľmi dlho. Nehovoriac o tom, že ak sa niečo rozbije nájsť problém v databáze je prakticky nereálne.

Prechod na HTTPS je problémový

Čo je na iných systémoch otázka minút, tu trvá často podstatne dlhšie. Wordpress si totižto pri inštalácií ukladá URL, na ktorej je nainštalovaný do databázy. Prechod na HTTPS tak často spôsobí nekonečný redirect. Z neznámych dôvodov tiež často ukladá absolútne URLky do databázy, takže potom buď nefungujú, alebo sa musia hromadne nahradiť v exporte a importe databázy.

Kedy Wordpress Áno a kedy Nie?

Wordpress je perfektný systém pre začiatočníkov. Weby si dokážu sami vyklikať a spravovať, náklady môžu ale aj nemusia byť nižšie ako pri riešení na mieru. Ak plánujete klasickú prezentačnú web stránku s pár podstránkami, nejakým blogom a formulármi, je Wordpress dobrá voľba. Ak plánujete e-shop, na ktorom budete mať menší počet produktov (zhruba do 50), je Wordpress znova dobrá voľba. Bude rýchly, svižný a bude sa vám s ním ľahko pracovať. Ak však plánujete rozsiahlejší web so stovkami či tisíckami podstránok, valídnym kódom, veľkým množstvom produktov (stovky, tisíce), siahnite po inom riešení. Ušetríte si veľa času a v konečnom dôsledku aj financií.

Nakoniec by som len dodal, že každý vám bude hovoriť niečo iné. Pre tvorcov web stránok je práve ten ich systém najlepší a všetky ostatné sú už len horšie. Ale tak to jednoducho býva a treba si vybrať podľa seba a svojho uváženia. Snáď vám článok pri rozhodovaní trochu pomohol.

Ďalšie články

19. 7. 2017
V seriáli sa budeme venovať SEO technikám, ktoré vám pomôžu posunúť svoj web v priečkach významných vyhľadávačov vyššie. Jedná sa o techniky, ktoré zvládne implementovať na svoj web každý používateľ bez väčšieho zásahu profesionála. Zameriame sa na on-site SEO, ktoré nie je ťažké zapracovať a výrazne pomôže ako vyhľadávačom, tak aj ľuďom orientovať sa na vašej stránke.  
8. 9. 2017
Pre zvládnutie správnej sadzby do bloku, je nesmierne dôležité i správne delenie slov. Pre každú krajinu platia iné pravidlá, i keď často sú veľmi podobné. V tomto článku sme sa zamerali na pravidlá pre náš jazyk a ukážeme vám ako správne zvládnuť tie najzákladnejšie a vyhnúť sa tak nepríjemnostiam.
1. 10. 2017
Typografia v umení, alebo typografia ako umenie? V posledných rokoch sa umelci rozhodli využívať písmo pre umeleckú tvorbu a tak sa čoraz častejšie stretávame so sochami či obrazmi, vytvorenými čisto z typografických znakov.